Welcome,{$name}!

/ Odhlásit se
Čeština
EnglishDeutschItaliaFrançais한국의русскийSvenskaNederlandespañolPortuguêspolskiSuomiGaeilgeSlovenskáSlovenijaČeštinaMelayuMagyarországHrvatskaDanskromânescIndonesiaΕλλάδαБългарски езикAfrikaansIsiXhosaisiZululietuviųMaoriKongeriketМонголулсO'zbekTiếng ViệtहिंदीاردوKurdîCatalàBosnaEuskera‎العربيةفارسیCorsaChicheŵaעִבְרִיתLatviešuHausaБеларусьአማርኛRepublika e ShqipërisëEesti Vabariikíslenskaမြန်မာМакедонскиLëtzebuergeschსაქართველოCambodiaPilipinoAzərbaycanພາສາລາວবাংলা ভাষারپښتوmalaɡasʲКыргыз тилиAyitiҚазақшаSamoaසිංහලภาษาไทยУкраїнаKiswahiliCрпскиGalegoनेपालीSesothoТоҷикӣTürk diliગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaमराठी
E-mailem:Info@Y-IC.com
domů > Zprávy > Analytik: China-U.S. obchodní zápas se může stát divokým a ovlivnit tchajwanský polovodičový průmysl

Analytik: China-U.S. obchodní zápas se může stát divokým a ovlivnit tchajwanský polovodičový průmysl

COVID-19 vyvolala poptávku po komunikacích a exportní hodnota tchajwanských polovodičů a elektronických součástek opakovaně dosáhla nových maxim. Skupina DBS však varovala, že podle trendu, kdy Čína a Spojené státy zakládají vlastní polovodičové dodavatelské řetězce, mohou zaútočit na dominantní postavení polovodičů na Tchaj-wanu.

Epidemie COVID-19 podnítila obchodní příležitosti v domácnosti. Podle statistik tchajwanského ministerstva financí byl tchajwanský vývoz v první polovině roku podporován především integrovanými obvody a elektronickými součástmi. V červnu se hodnota vývozu obou prorazila bariérou v hodnotě 10 miliard amerických dolarů, ale hlavní ekonom DBS Group Ma Tieying řekl, že ačkoli Tchaj-wan má kompletní polovodičový dodavatelský řetězec, je ještě třeba zjistit, zda tchajwanská polovodičová výhoda bude šokem v následujících 10 let v rámci čínsko-amerického obchodního boje a vytvoření vlastních polovodičových dodavatelských řetězců.

Ma Tieying poukázal na to, že Tchaj-wan má kompletní polovodičový dodavatelský řetězec, který pokrývá předřazený návrh a následnou výrobu, balení a testování. Lze ji nazvat největší slévárnou destiček na světě a IC obalovou a testovací základnou, s podílem až 70%, respektive 50%.

Ma Tieying uvedl, že tchajwanské polovodičové společnosti se stále spoléhají na Spojené státy, pokud jde o návrh integrovaného obvodu IC, a 80% jejich dovozů duševního vlastnictví pochází ze Spojených států. Čína a Spojené státy se proto snaží nést nápor tchajwanského dodavatelského řetězce. Tchaj-wanský polovodič je navíc velmi závislý na prodeji v Číně, pouze na pevninském a hongkongském trhu připadá 60%.

Z dlouhodobého hlediska si Čína a Spojené státy mohly zřídit svůj vlastní polovodičový dodavatelský řetězec, aby zmírnily dominantní postavení Tchaj-wanu, a v reakci na žádost Spojených států o přepracování polovodičů TSMC oznámila, že utratí 12 miliard dolarů na vybudování továrna na 5 nanometrů ve Spojených státech.

Ma Tieying zdůraznil, že ačkoli Tchaj-wan má nejpokročilejší výrobní kapacity v oblasti polovodičů, s tvrdými vědeckými a technologickými boji mezi Spojenými státy a Čínou je třeba věnovat pozornost tomu, zda se v příštích 10 letech výhody Tchaj-wanu sníží.