Welcome,{$name}!

/ Odhlásit se
Čeština
EnglishDeutschItaliaFrançais한국의русскийSvenskaNederlandespañolPortuguêspolskiSuomiGaeilgeSlovenskáSlovenijaČeštinaMelayuMagyarországHrvatskaDanskromânescIndonesiaΕλλάδαБългарски езикAfrikaansIsiXhosaisiZululietuviųMaoriKongeriketМонголулсO'zbekTiếng ViệtहिंदीاردوKurdîCatalàBosnaEuskera‎العربيةفارسیCorsaChicheŵaעִבְרִיתLatviešuHausaБеларусьአማርኛRepublika e ShqipërisëEesti Vabariikíslenskaမြန်မာМакедонскиLëtzebuergeschსაქართველოCambodiaPilipinoAzərbaycanພາສາລາວবাংলা ভাষারپښتوmalaɡasʲКыргыз тилиAyitiҚазақшаSamoaසිංහලภาษาไทยУкраїнаKiswahiliCрпскиGalegoनेपालीSesothoТоҷикӣTürk diliગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaमराठी
E-mailem:Info@Y-IC.com
domů > Zprávy > Apple se stal v oboru čipů zaslouženým obrem

Apple se stal v oboru čipů zaslouženým obrem

Apple vybudoval svou říši outsourcingem výroby do širokého ekosystému výrobců čipů a dalších odborníků na komponenty. Pod vedením generálního ředitele Tim Cooka (TimCook) získal mnoho obchodů.

Společnost, která v roce 2010 uvedla na trh první generaci procesoru pro iPhone, uvedla, že plánuje dodávat Mac s vlastními čipy Arm koncem tohoto roku, což je krok, který ukončil jejich patnáctileté technické partnerství s Intelem. Apple uvedl, že jejich čipy navržené na míru jsou efektivnější a poskytují výkonnější grafiku.

Tento plán je v souladu s širší strategií společnosti Apple nahrazovat mnoho částí třetích stran interně navrženými součástmi. Podle nezávislého technického analytika Wayne Lama vyhrazené části technologického gigantu v současné době představují přibližně 42% nákladů na základní komponenty iPhone, což je před pěti lety mnohem více než 8%.

Vlastní komponenty nejen snižují náklady a zlepšují výkon, ale také zlepšují kontrolu nad budoucí verzí produktu společností Apple. Analytici odhadují, že nový procesor Mac sníží náklady na výrobu počítačů o 75 až 150 USD a Apple může tyto úspory předat zákazníkům a akcionářům.

Strategie společnosti Apple vychází z firemní filosofie, která je založena na jejím spoluzakladateli Steve Jobs - to znamená, že základní technologie může poskytnout konkurenční výhodu. Podle něj mohou přizpůsobené čipy a senzory pomoci svým iPhone, iPad a Mac překonat konkurenty ve výkonu a funkčnosti baterií. Může také chránit Apple před útoky čínských konkurentů, kteří nakupují univerzální součásti.

Bývalí zaměstnanci společnosti Apple uvedli, že společnost Apple se spoléhala na komponenty třetích stran, než vybudovala svůj vlastní inženýrský tým s odbornými znalostmi pro navrhování dalších součástí. Během tohoto období také tlačili dodavatele, aby integrovali vlastní prvky do částí, které poskytují společnosti Apple. Vyžaduje také spolehlivé slévárny čipů pro výrobu čipů. Během posledního desetiletí, kdy poptávka po smartphonech prudce stoupla, našli partnery jako TSMC, kteří jim pomohou vyrábět iPhone čipy.

Apple otřásl polovodičovým průmyslem deset let zaměřením se na navrhování vlastních křemíkových čipů. Poté, co Apple učiní toto rozhodnutí, Intel ztratí každý rok přibližně 2 miliardy dolarů v tržbách z notebookových čipů, což představuje 2% až 4% celkových výnosů za dané období. V posledních letech, protože Apple rozšířil počet svých navržených čipů, což nutilo ostatní dodavatele prodávat nebo stahovat z podnikání, klesly také podíly jiných výrobců čipů.

CarverMead, profesor inženýrství na Kalifornském technologickém institutu a bývalý člen představenstva společnosti Audience Inc., dodavatel Apple, uvedl, že jde o součást přirozeného rozvoje odvětví ve snaze o vyšší výkon. Zároveň však uvedl, že to mělo vážný dopad na dodavatele Apple.

Mnoho lidí i nadále poskytuje společnosti Apple značný příjem, i když se obávají, že Apple začne vyrábět komponenty, které poskytují. "Každý ví, že se to stane, takže je to vědomé rozhodnutí: Chcete tančit s ďáblem nebo odmítnout?" Řekl pan Mead.

Apple odmítl komentovat toto prohlášení.

Někteří dodavatelé a analytici tuto iniciativu nazývají „insourcing“. Tímto způsobem může Apple vylepšit výkon svých zařízení o dva roky ve srovnání s konkurencí, protože analytici mohou plánovat, jak více čipů spolupracuje na omezení výkonu. Spotřebujte a uvolněte místo pro iPhone a iPad pro další komponenty. .

Snižuje také potenciální riziko úniku z produktových plánů.

Během posledních deseti let se divize čipů společnosti Apple rychle vyvinula v tým desítek tisíc techniků, včetně stovek techniků z akvizice RaycerGraphics v roce 1999 a akvizice PASemi v roce 2008. V posledním desetiletí se jeho úspěchem ve vývoji vlastních čipů upevnil status hardwarového ředitele Johnyho Sroujiho. Jako jeden z nejdůležitějších členů výkonného týmu společnosti Apple dal několik let předem společnosti Apple čipy, aby poskytoval funkce, které napájí budoucí zařízení.

Analytici uvedli, že protože odstranili důležitý článek v dodavatelském řetězci, ušetřili náklady, takže společnost Apple může odůvodnit náklady na vývoj vlastních čipů. Apple může zaplatit výrobci přímo, aniž by zaplatil návrháře čipového návrháře, protože se začne používat v počítačích Mac.

S cílem zvýšit své ambice pro více přizpůsobené čipy dodavatel uvedl, že Apple zřídil kancelář ve svém sídle dodavatele a pošíroval modemové inženýry od Qualcomm a Intel.

Dříve společnost Apple zveřejnila své plány na vývoj vlastního čipu GPU, který způsobil, že cena akcií její linky ImaginationTechnologies klesla o 70%, což později společnost ImaginationTechnologies prodala. Podobné úsilí o propagaci své vlastní technologie řízení spotřeby vedlo dodavatele DialogSemiconductorPLC k tomu, aby své podnikání prodal společnosti Apple, nikoli konkurenci.

Během uplynulého desetiletí získala společnost Apple více než šest společností v oblasti polovodičů, včetně dohody o koupi obchodu s modemem společnosti Intel za 1 miliardu dolarů v loňském roce. Dealogická data ukazují, že tyto transakce jsou součástí globální vlny fúzí a akvizic. Od spuštění iPhone v roce 2007 se transakce M&A každý rok zdvojnásobily na 410.

U počítačů Mac představuje změna centrální procesorové jednotky (CPU) novou zátěž pro vývojáře softwaru a vyžaduje mnoho z nich, aby aktualizovali své aplikace tak, aby mohli pracovat na čipech Arm založených na Apple.

Patrick Moorhead, prezident MoorInsights & Strategy a bývalý výkonný výrobce čipů AMD, uvedl, že Apple v pondělí vývojářům neukazoval, že jejich práce navíc stojí za to, protože oproti jiným procesorům neposkytují žádné technické podrobnosti o výkonu.

Pan Moorhead řekl: „Víme, že Apple bude mít prospěch z nižších nákladů, ale než to vývojáři začnou dělat, měli by se zeptat, jaké jsou výhody investic do změn kódu?“

Apple zveřejnil svůj plán na začátku výroční konference pro vývojáře a zdůraznil nástroje, které vývojářům poskytuje k aktualizaci softwaru. V minulosti poskytovala produktová měřítka poté, co nabídla produkty novým procesorům.

Uvnitř Apple přitahoval pozornost jejich přesun od dodavatele k nezávislosti. Lidé obeznámení s touto záležitostí uvedli, že v diskusi o akvizici společnosti Intel v oblasti modemu v roce 2019 se někteří inženýři proti dohodě vyjádřili, že modem uvnitř iPhone musí vyhovovat bezdrátovému standardu a nelze jej přizpůsobit tak, aby to prospělo jeho produkty.

Tito lidé říkají, že jak společnost Apple plánuje vyvinout vlastní senzory pro fotoaparáty, byla zahájena podobná debata a někteří inženýři se domnívají, že tohoto zlepšení lze dosáhnout vývojem softwaru.

Bývalí zaměstnanci a analytici tvrdí, že se vznikem nových strategií je toto napětí přirozené. Dodali však, že kompromisy stojí za to, protože Apple získal kontrolu nad budoucími produkty.