Hello Guest

Sign In / Register

Welcome,{$name}!

/ Odhlásit se
Čeština
EnglishDeutschItaliaFrançais한국의русскийSvenskaNederlandespañolPortuguêspolskiSuomiGaeilgeSlovenskáSlovenijaČeštinaMelayuMagyarországHrvatskaDanskromânescIndonesiaΕλλάδαБългарски езикAfrikaansIsiXhosaisiZululietuviųMaoriKongeriketМонголулсO'zbekTiếng ViệtहिंदीاردوKurdîCatalàBosnaEuskera‎العربيةفارسیCorsaChicheŵaעִבְרִיתLatviešuHausaБеларусьአማርኛRepublika e ShqipërisëEesti Vabariikíslenskaမြန်မာМакедонскиLëtzebuergeschსაქართველოCambodiaPilipinoAzərbaycanພາສາລາວবাংলা ভাষারپښتوmalaɡasʲКыргыз тилиAyitiҚазақшаSamoaසිංහලภาษาไทยУкраїнаKiswahiliCрпскиGalegoनेपालीSesothoТоҷикӣTürk diliગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaमराठी
domů > Zprávy > IC Insights: Akvizice společnosti Nvidia společnosti Arm se již dotkla stropu akvizic v oboru

IC Insights: Akvizice společnosti Nvidia společnosti Arm se již dotkla stropu akvizic v oboru

Po téměř dvou měsících intenzivních jednání a předzvěstí veřejného mínění tento týden Nvidia oficiálně oznámila, že získá japonskou společnost SoftBank, která je ve finanční tísni, Arm, známý dodavatel IP procesorů v tomto odvětví, za cenu 40 USD miliarda. Po prolomení mnoha překážek a konečném získání souhlasu, včetně dalších 5 miliard dolarů v hotovosti a akciích, které SoftBank může získat, bude tato transakce největší fúzí v historii polovodičového průmyslu.

Očekává se, že akvizice bude trvat 18 měsíců (do března 2022). Dvěma největšími akvizicemi v polovodičovém průmyslu byla akvizice společnosti Broadcom společností Avago za 37 miliard USD v roce 2015 a akvizice společnosti Arm by SoftBank za 32 miliard USD v roce 2016.


Dříve hodnocených pět nejlepších akvizičních transakcí v odvětví polovodičů (zdroj dat: IC Insights)

Tržby společnosti Arm za poskytování licencí na technologie za celý rok 2019 činily 1,8 miliardy USD a toto číslo bylo v první polovině roku 2020 o něco více než 1 miliarda USD. SoftBank se ale přesto rozhodla prodat Arm, aby vyrovnala obrovské ztráty způsobené neschopnost investovat do určitých začínajících společností. V rámci transakce bude SoftBank držet určité akcie společnosti Nvidia (méně než 10% jejího celkového kapitálu).

IC Insights analyzoval tento článek a tato akvizice v zásadě porušila předchozí analýzu průmyslového úsudku, že hodnota fúzí a akvizic pravděpodobně nepřesáhne 40 miliard amerických dolarů, a dosáhla horní hranice polovodičového průmyslu.

IC Insights analyzoval, že akvizice společnosti Nvidia společnosti Arm znamená, že kupující rozšířili svůj obchodní dosah na oblast CPU smartphonů, tabletů a dalších nositelných zařízení, což vyvolalo paniku u dalších konkurentů v tomto odvětví, jako jsou Qualcomm, MediaTek, Samsung a další výrobci. Aby se odstranily nepříznivé emoce vyvolané veřejným míněním, Nvidia okamžitě slíbila, že zachová nezávislost Arm. Tato fúze a akvizice má také velký dopad na společnost Apple-Apple v příštích několika letech rozšíří používání technologie Arm CPU s 64bitovými procesory od iPhone, iPad, chytrých hodinek a dalších produktů do své produktové řady počítačů Macintosh (Replace Intel x86 MPU).

Ačkoli Nvidia oficiálně zdůrazňuje, že její obchodní rozsah a Arm se nepřekrývají. První a hlavní obor podnikání jsou GPU a druhý zahrnuje hlavně IP licenci. Různé produkty a zákazníci se také liší. Celkový vývoj polovodičového průmyslu však tyto dva integroval, zejména v oblasti čipů AI. Nvidia vyvíjí nový typ technologie AI GPU s schopnostmi hlubokého autonomního učení a IP modul Arm s nízkou spotřebou systému na čipu (SoC) také zahrnuje vývoj čipů AI. Kromě toho je designové jádro procesoru Arm Cortex-M dominantní u 32bitových mikrokontrolérů a v této oblasti stále existuje velký prostor pro růst AI čipů.

Vedení společnosti Nvidia si uvědomilo, že po akvizici společnosti Arm zahájí společnost silnou konkurenci o dominanci centrálního mikroprocesoru společnosti Intel v tomto odvětví.

IC Insights rovněž poukázal na to, že kromě svého závazku udržovat ústředí Arm v Cambridge ve Velké Británii společnost Nvidia rovněž uvedla, že se rozšíří „podporou špičkových výzkumných institucí AI ve zdravotnictví, biologických vědách, robotice, autonomních vozidlech a dalších oborech . Provoz. “V rámci akvizičního plánu Nvidia vydá zaměstnancům Arm také akcie v hodnotě 1,5 miliardy USD.

Ačkoli generální ředitel společnosti Nvidia Jensen Huang opakovaně zdůrazňoval, že společnost Arm nebude podléhat vývozním kontrolám USA, kupující této transakce je po všem Američanům a americká vláda může ovlivnit objektivní neutralitu licencování technologie.

Před několika lety plánoval Qualcomm získat NXP za cenu 44 miliard dolarů, později však akvizici v srpnu 2018 kvůli různým tlakům zrušil. IC Insights analyzoval v té době, že horní hranice akvizic v polovodičovém průmyslu byla 40 miliard USD, protože čínsko-americká obchodní válka by způsobila, že Čína a USA opakovaně odkládají nebo odmítají schválit konečné dokončení M&A transakcí. Například v roce 2018 americký prezident Trump přímo zasáhl do škodlivých záměrů Broadcomu. Při akvizici společnosti Qualcomm byla kupní cena v té době 121 miliard USD. Trump věří, že tato akvizice může oslabit globální pozici USA v oblasti mobilních technologií.

Společnost IC Insights kdysi dospěla k závěru, že s regionální eskalací globálních obchodních tření, domácím technologickým protekcionismem a zvýšeným dohledem nad dohodami o fúzích čipů a jejich revizí se možnost dokončení rozsáhlých fúzí a akvizic v polovodičovém průmyslu jeví stále obtížnější.

Akvizice společnosti Nvidia společnosti Arm musí ještě počkat na povolení Spojených států, Velké Británie, Číny a dalších zemí a regionů. Ať už to nakonec může uspět, velká média a kolegové budou věnovat zvláštní pozornost.