Welcome,{$name}!

/ Odhlásit se
Čeština
EnglishDeutschItaliaFrançais한국의русскийSvenskaNederlandespañolPortuguêspolskiSuomiGaeilgeSlovenskáSlovenijaČeštinaMelayuMagyarországHrvatskaDanskromânescIndonesiaΕλλάδαБългарски езикAfrikaansIsiXhosaisiZululietuviųMaoriKongeriketМонголулсO'zbekTiếng ViệtहिंदीاردوKurdîCatalàBosnaEuskera‎العربيةفارسیCorsaChicheŵaעִבְרִיתLatviešuHausaБеларусьአማርኛRepublika e ShqipërisëEesti Vabariikíslenskaမြန်မာМакедонскиLëtzebuergeschსაქართველოCambodiaPilipinoAzərbaycanພາສາລາວবাংলা ভাষারپښتوmalaɡasʲКыргыз тилиAyitiҚазақшаSamoaසිංහලภาษาไทยУкраїнаKiswahiliCрпскиGalegoनेपालीSesothoТоҷикӣTürk diliગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaमराठी
E-mailem:Info@Y-IC.com
domů > Zprávy > NAND flash paměť se silně zotaví

NAND flash paměť se silně zotaví

Na rozdíl od těkavých forem DRAM je flash paměť NAND energeticky nezávislou pamětí, která dokáže uchovávat data bez napájení. NAND je všudypřítomný v našich osobních počítačích, smartphonech, tabletech a dalších produktech. V posledních několika letech, kdy náklady nadále klesaly a jak se průmysl posunul k jednotkám SSD, byl nárůst NAND evidentní. Ačkoli je to dražší než pevný disk, výkon úložiště se výrazně zlepšuje. To je také trend, který se NAND stává stále oblíbenějším v datových serverech, protože díky vyššímu výkonu úložiště je vhodné pro zpracování explozivního růstu dat z AI, 5G a IoT. Tyto trendy prospívají výrobcům v tomto odvětví.

Na rozdíl od trhu DRAM je však NAND konkurenceschopnější. Data ukazují, že v současné době existuje na trhu NANDFlash šest hlavních výrobců a tři z nich (Micron, Samsung a SKHynix) představují 95% trhu. Aby společnost NAND zůstala konkurenceschopná, investovala spoustu peněz. S tím, jak se hustota úložiště rok od roku zvyšuje, je konkurence o lepší technologie tvrdá. Tvrdá konkurence vedla k nedokonalosti objednávek a nadměrné nabídce, což vedlo k prudkému poklesu prodejních cen.

Vzhledem k tomu, že strategie blokování byla celosvětově účinná, poptávka po paměti serveru absorbovala nadměrnou nabídku a ceny začaly růst. Toto odvětví se snaží využít tohoto prudkého nárůstu poptávky k přesunu produktového portfolia na servery. Očekáváme, že příjmy NAND letos vzrostou o 40% kvůli nárůstu cen. Přerušení dodavatelského řetězce způsobená zastavením výroby a obchodním napětím však představují pro průmysl rizika.

Přehled trhu

Vypočteno podle velikosti trhu je NAND druhým největším komoditním produktem IC v hodnotě 50 miliard USD, druhý pouze u DRAM. Ve srovnání s DRAM je trh NAND složen z mnoha výrobců, takže konkurence je intenzivnější. Mezi nimi má Samsung největší podíl 35%, následovaný kioxií Toshiba (18,7%), Western Digital (14,7%), Micron (11,3%), Intel (9,7%) a SKHynix (9,6%).

Tvrdá konkurence přiměla tyto společnosti ke zvýšení jejich konkurenceschopnosti tím, že vyvíjely čipy s rostoucí hustotou skladování rok od roku. Neustálé tempo inovací znamená, že stávající technologie ukládání se brzy stanou nekonkurenceschopnými, což povede k nevyřízeným zásobám. V posledních několika letech tyto společnosti investovaly do výroby hodně peněz, což vedlo k nadměrnému množství paměťových čipů a průměrná prodejní cena klesla. V loňském roce ceny klesly asi o 46% a ovlivnily tak příjmy celého odvětví paměti.

Navzdory intenzivní konkurenci zůstal podíl těchto společností na trhu v posledních pěti letech relativně stabilní. Největším vítězem je Intel, jehož podíl na trhu NAND se zvýšil o 6,9% na 9,7%. Na druhé straně je Kioxia největším poraženým, jeho tržní podíl klesl z 21,6% na 18,7%.

S růstem poptávky po SDD poháněným 5G a internetem věcí, jakož i poptávkou vyvolanou explozivním růstem cloudu, trh NAND poroste. Data ukazují, že v příštích několika letech dosáhne její složená roční míra růstu 14,94%. V kombinaci se zvýšením průměrných prodejních cen je pravděpodobné, že se příjmy NAND letos zvýší o 40%.

Stejně jako u DRAM se od začátku roku zvyšuje poptávka po paměti serveru, aby se podpořil nárůst využití dat. Protože lidé na celém světě požadují vzdálenou práci a virtuální učení, rostla také poptávka po NAND. Očekává se, že hlavní poskytovatelé cloudových služeb (jako jsou Google a Microsoft) zvýší objednávky za účelem rozšíření stávající kapacity. Silná poptávka způsobila, že ceny NAND vzrostly v prvním čtvrtletí přibližně o 5%, a očekává se, že pokračující rozmístění datových center povede k oživení ASP. Stejně jako u DRAM je výnos výrobců NAND úzce spjat s ASP. Vzhledem k přísné nabídce očekáváme, že ceny odtud nadále porostou a průměrná prodejní cena letos vzroste o 10%.

Kromě růstu poptávky je nabídka dalším faktorem, který vede k dobrému oživení průměrných prodejních cen. V loňském roce většina výrobců reagovala na nadměrnou nabídku, snížila kapitálové výdaje o 2% a kontrolovala výrobní kapacitu, aby vyrovnala trh. Očekává se, že plánovaná míra růstu výroby do roku 2020 bude 30%, což je pokles oproti 38% v loňském roce. Zásobovací šoky různých pohádek zhoršily kontrakci nabídky. Kvůli výpadku proudu byla výroba Samsung a Kioxia na několik dní pozastavena, protože obě společnosti obsadily větší podíl výroby hodinek, což má nepochybně také dopad.

Rostoucí poptávka

V reakci na poptávku serverů většina výrobců mění strukturu svých produktů, protože se poptávka po smartphonech a počítačích zhoršuje. V závislosti na tom, jak řídí vlnu poptávky, však mohou některé společnosti těžit více než jiné.

Očekáváme, že se produkce Samsung zvýší, protože i přes epidemii začala společnost Samsung letos provozovat svůj nový báj v pevninské Číně a od roku 2017 dokončila také investici ve výši 7 miliard USD. Společnost také plánuje urychlit migraci na šestou generaci V-NAND. Za účelem dalšího posílení její konkurenceschopnosti v první polovině roku 2020.

Pro podnikový trh jsou Z-NAND a 3DX-Point společnosti Intel a Micron z hlediska latence a odolnosti při psaní nejlepšími čipy pro servery. Přestože to bude nějakou dobu trvat, než 3DX-Point získá důležitou akcii, Micron uvedl v loňském roce svůj čip X-100 a usilovně pracuje na zvýšení produkce. Intel začal poskytovat vzorky pro Optane brzy, ale stále záleží na tom, že Micron vyrábí čipy podle své dohody. To znamená, že budou i nadále kupovat čipy od společnosti Micron, než Intel zahájí vlastní výrobu.

Očekáváme, že výkony společností Toshiba, Western Digital a SK Hynix budou horší než jejich kolegové. Toshiba Kioxia uvedla na trh XL-Flash, který konkuruje Z-NAND a 3D-Xpoint, speciálnímu hybridnímu paměťovému čipu, který má určité vlastnosti NAND a DRAM (podobné 3DX-Point). Bohužel v japonském podniku došlo k požáru a výroba byla pozastavena na dva týdny. Jelikož slévárna rovněž poskytuje služby společnosti Western Digital, ovlivní to letos i produkce společnosti. V nedávné finanční zprávě SKHynix uvedl, že letos plánuje přidat datová centra do produktové řady PCIeSSD. Přestože bude výzvou dohnat ostatní výrobce, kteří již mají profesionální čipy datových center, většina jejích produktů bude zaměřena na mobilní trh. Protože to představuje asi tři čtvrtiny příjmů NAND.

Čínští výrobci jsou dalším faktorem X. I přes značné investice do NAND se země na trhu s pamětí několik let pozadu. 128bitový 3D paměťový čip NAND od čínského výrobce paměti Yangular Memory Technologies Co., Ltd. (Yangular Memory Technologies) však odpovídá nejnovější technologii stávajících hráčů, která se stane silnou stránkou, kterou nelze ignorovat. Přestože se její sídlo nachází ve Wuhan, bouřkovém centru čínské epidemie, její nový závod již obnovil plnou výrobu v dubnu. Se vstupem čínských investic se v roce 2021 znovu objeví strach z nadměrné nabídky. Společnost Samsung však začala vyvíjet 160vrstvé čipy s vyšší hustotou, což může zvýšit její technologii před čínskými společnostmi. Očekáváme proto, že Čína získá podíl žetonů nižší třídy.

Riziko dodavatelského řetězce

Nezanedbáváme potenciální dopad COVID-19 na dodavatelský řetězec paměti. Globální blokáda vedla k přerušení výroby na všech úrovních výrobního průmyslu. Ačkoli se blokáda ve většině asijských zemí uvolňuje a oživení výroby zpomaluje, oživení druhé vlny může oslabit dodavatelský řetězec a negativně ovlivnit celé odvětví. Ve srovnání s DRAM je však dodavatelský řetězec diverzifikován a jeho zařízení se nacházejí v Číně, Jižní Koreji a Japonsku.

Dalším rizikem je obchodní napětí. Spor mezi Jižní Koreou a Japonskem vyvolal spory o odškodnění za války. Japonské obchodní embargo na základní výrobní materiály může potlačit dodavatelský řetězec NAND. Jižní Korea představuje 50% celkové produkce NAND a Japonsko poskytuje 70% až 90% chemických materiálů pro výrobu.

Jako energeticky nezávislá paměť je NAND základní technologií moderních paměťových zařízení. Se vzestupem disků SSD, které mají nahradit pevné disky, byla zvýšena poptávka po čipech NAND. Rostoucí poptávka po SSD na serverech je způsobena explozivním růstem dat AI, 5G a IoT. Hlavní poskytovatelé cloudových služeb upgradují na tuto formu úložiště s vyšším výkonem.

Od začátku roku byla nabídka NAND těsná a pandemie COVID-19 dále vedla k nedostatku a ke zvýšení cen. Se zvyšováním cen se očekává, že toto odvětví bude v příštích několika čtvrtletích těžit z vyšších příjmů. Protože lidé na celém světě pracují vzdáleně a provádějí virtuální učení, společnost také přesouvá své produktové portfolio a výrobu na serverové čipy.

Přestože společnosti Samsung, Intel a Micron mohou mít prospěch více než SK Hynix, Toshiba a Western Digital, očekáváme zvýšení výnosů celého odvětví. S rostoucí výrobou bude trh rovněž svědkem toho, že čínské společnosti získají v krátkodobém horizontu podíl. Protože je situace stále nestabilní, budeme postupovat opatrně a budeme monitorovat trh v případě jakéhokoli narušení dodavatelského řetězce způsobeného pandemií.

Navíc vzhledem k důležitosti Jižní Koreje a Japonska v dodavatelském řetězci může obchodní napětí mezi nimi ovlivnit výrobu.