Welcome,{$name}!

/ Odhlásit se
Čeština
EnglishDeutschItaliaFrançais한국의русскийSvenskaNederlandespañolPortuguêspolskiSuomiGaeilgeSlovenskáSlovenijaČeštinaMelayuMagyarországHrvatskaDanskromânescIndonesiaΕλλάδαБългарски езикAfrikaansIsiXhosaisiZululietuviųMaoriKongeriketМонголулсO'zbekTiếng ViệtहिंदीاردوKurdîCatalàBosnaEuskera‎العربيةفارسیCorsaChicheŵaעִבְרִיתLatviešuHausaБеларусьአማርኛRepublika e ShqipërisëEesti Vabariikíslenskaမြန်မာМакедонскиLëtzebuergeschსაქართველოCambodiaPilipinoAzərbaycanພາສາລາວবাংলা ভাষারپښتوmalaɡasʲКыргыз тилиAyitiҚазақшаSamoaසිංහලภาษาไทยУкраїнаKiswahiliCрпскиGalegoनेपालीSesothoТоҷикӣTürk diliગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaमराठी
E-mailem:Info@Y-IC.com
domů > Zprávy > Qualcomm: Wi-Fi 6 předefinuje síť Dvojpásmová souběžnost je praktičtější než 160 MHz

Qualcomm: Wi-Fi 6 předefinuje síť Dvojpásmová souběžnost je praktičtější než 160 MHz

Otevřením komerční opony 5G bylo Wi-Fi 6 komerčně propagováno od doby, kdy byl standard zaveden v loňském roce. Vzhledem k tomu, že běžná zařízení, jako jsou iPhone11 a Samsung S10, dosáhla v loňském roce první podpory Wi-Fi6, byli letos aktivní i výrobci, jako jsou Huawei a Xiaomi, na Wi-Fi 6, uvolňují směrovače Wi-Fi 6 a mobilní telefony s podporou Wi-Fi 6 telefony.

Jako technologie pro předefinování síťových připojení je nejdůležitější vylepšení Wi-Fi 6 omezit přetížení a umožnit dalším zařízením připojení k síti. Současně komplementarita a synergie mezi Wi-Fi 6 a 5G v budoucnu dále posílí mobilní sítě uživatelů. Využijte zkušenosti.

Na mediální komunikační konferenci, kterou nedávno uspořádali Qualcomm, představil marketingový ředitel Qualcomm Hu Peng a produktový manažer Ye Sukun pokrok Wi-Fi6 z pohledu sítě a terminálu, jakož i nejnovější platformu Networking Pro a subsystém FastConnect 6800, který ukazuje konec -do-end Špičková technologie Wi-Fi 6.

Wi-Fi6 znovu definuje síť

Po 20 letech, kdy se Wi-Fi stalo pevným standardem a bylo stále více přijímáno, dnes vzrostl počet mobilních terminálů a rozšířené používání inteligentních domácností, díky čemuž se naše domácnosti staly scénáři využití Wi-Fi s vysokou hustotou; různé mobilní hry A cloudové služby také vyvolaly velké množství požadavků na domácí síť. Spotřebitelé si chtějí užít větší šířku pásma, nižší latenci a plněji zaručit zážitek z připojení velkého počtu inteligentních terminálů v domácnosti. Pronásledování více lidí. Na velkých veřejných místech se také vysoce kvalitní a vysoce spolehlivé bezdrátové sítě v inteligentní konstrukci, jako jsou továrny, staly důležitým mostem pro desítky tisíc uživatelů a správu a připojení inteligentních zařízení v parku.

Z tohoto pohledu má nyní Wi-Fi 6 historické poslání velkou šířku pásma, nízkou latenci a víceuživatelskou konektivitu. To, co lidé potřebují, jsou nejen kabelová připojení k síti, ale také kvalitní připojení, která splňují potřeby doby exploze dat. Je třeba definovat „nové připojení“ v nové éře.

V polovině roku 2019 zahájilo sdružení Wi-Fi Alliance oficiální certifikační program Wi-Fi6, což znamená, že technologie související s Wi-Fi6 se dále vyzrály a vstoupily do komerční fáze. Současně Wi-Fi6 také změnil způsob, jakým byl pojmenován po 802.XX, přímo pomocí „Wi-Fi + digital“, což přináší lepší identifikaci spotřebitelům, což také znamená, že Wi-Fi dále pronikne do života lidí .

Jako inovátor v oblasti mobilní komunikační technologie vede společnost Qualcomm v oblasti inovací bezdrátové komunikační technologie. Jak se vypořádat s revolučním Wi-Fi6? Podle Hu Peng, Qualcomm má tři hlavní úvahy.

Za prvé, bez ohledu na vzdálenost mezi terminálem a AP, je nutné zajistit, aby terminál měl vyšší rychlost připojení. Za druhé, v designu čipu je problém přístupu k více koncovým uživatelům řešen zdola, aby bylo zajištěno, že je současně připojeno více terminálů a aby byly úlohy Wi-Fi efektivně dokončeny. Za třetí, vysoce výkonné procesory a hardwarové šifrovací a dešifrovací funkce mohou urychlit připojení uživatelů k síti, připojení a přenos dat.

Ve standardu Wi-Fi6 jsou zavedeny MU-MIMO (víceuživatelský vícenásobný vstup vícenásobný výstup), ortogonální frekvenčně dělený vícenásobný přístup (OFDMA) a TWT. ((Target Wake Time)), BSS Coloring (BSS Coloring Technology) 1024-QAM (1024 Quadrature Amplitude Modulation Mode) a další technologie přinášejí do Wi-Fi výkonnější funkce.

MU-MIMO může podporovat jak uplink, tak downlink

V éře Wi-Fi 4 se objevil MIMO a lze jej nazvat SU-MIMO. V případě scénáře SU-MIMO může každý směrovač odesílat pakety pouze na stejné zařízení a jiná zařízení mohou pozastavit pouze v tuto chvíli, což je tzv. Frontování přináší určité zpoždění v síti.

„To odpovídá jedné osobě, která používá jednu ruku ke zpracování více úkolů. V tomto případě může existovat pouze jedna ruka. Zároveň s tím, jak se počet antén rychle zvyšuje, je vyžadována efektivnější souběžnost. V tuto chvíli používáme MU-MIMO, stejně jako Qianshou Guanyin, obecně používá více rukou k současnému zpracování síťových požadavků iniciovaných velkým počtem terminálů. “Řekl Hu Peng.

Hu Peng dále uvedl, že metafora „Tisíce rukou Avalokitesvara“ zde odpovídá počtu datových toků. MU-MIMO je rozdělena na uplink a downlink. Downlink MU-MIMO byl představen v Wi-Fi 5. Jako první výrobce podporující čtyřcestný čipový set MU-MIMO zvýšil Qualcomm v té době účinnost Wi-Fi 5 v tomto období 2 až 3krát v roce 2016, čímž přinesl revoluční skok ke zvýšení rychlosti stahování více terminálů. Díky Wi-Fi 6 může řešení Qualcomm již poskytovat uplink MU-MIMO. Důvodem je skutečnost, že uplinkové aktivity, jako je živé vysílání na více terminálech a zálohování cloudu, se v posledních letech aktivnější. Lepší řešení společnosti Qualcomm vyhovuje potřebám doby.

„Qualcomm pracoval v MU-MIMO mnoho let a technologie MU-MIMO od Qualcomm je také špičkou v oboru. V současné době bylo dodáno 750 milionů klientských zařízení využívajících řešení MU-MIMO od Qualcomm.“ Řekl Hu Peng.

V rámci MU-MIMO může router odesílat pakety na různá zařízení současně a síťové zpoždění je přirozeně velmi sníženo. V éře Wi-Fi6 se 8x8MU-MIMO skutečně dostalo do praktické fáze. Současně lze přidat 4 2x2 nebo 8 1x1MU-MIMO a uplink a downlink nejsou omezeny, což výrazně snižuje zpoždění.

Stojí za zmínku, že řešení MU-MIMO společnosti Qualcomm může podporovat jak uplink, tak downlink, což neplatí pro všechna řešení, která podporují MU-MIMO. Čím větší je počet odkazů podporovaných uplinkem a downlinkem, tím více „hand“, takže efekt bude lepší a efektivita bude při skutečném použití vyšší.

OFDMA dokáže zpracovat 37 uživatelských potřeb současně

Na základě velkého datového spojení a komunikace, které lze zpracovávat souběžně pomocí MU-MIMO, pro různá fragmentovaná data, například když často posíláme malá data pomocí WeChat nebo Weibo, jak zajistit, aby tato malá data mohla být odeslána další v čase? A jak hrajete mobilní hry, jak zajistit, aby si mobilní hry stále udržovaly dobrý nízko latenční efekt ve velkém počtu zařízení?

Jedná se o novou technologii představenou v Wi-Fi6-OFDMA. Ortogonální frekvenční dělení s vícenásobným přístupem (OFDMA) účinně sdílí kanály, aby se zvýšila účinnost sítě a snížila čekací doba pro vzestupný a sestupný provoz ve vysoce náročných prostředích.

Tato technologie se samozřejmě již začala používat v celulárních sítích.

MU-MIMO má pokaždé pevnou velikost datových paketů, takže má omezený účinek při dlouhodobém přenosu malých datových paketů (živé vysílání, online hry, videohovory). Pokud je MU-MIMO odlišným přístupem pro každý vozík, OFDMA je technologie pro demontáž vozů na různá místa, ale musí být dosažena spoléháním se na MU-MIMO, které lze kombinovat pro dosažení okamžitých paketů v plné velikosti. přenos.

A OFDMA může způsobit, že datový obsah při přenosu již nebude obsloužit celý kanál pevně, a rozdělit data do podrobnějších bloků zdrojů pro správu a přenos, což realizuje efektivnější využití sítě.

Podle Hu Peng, Qualcomm, jako poskytovatel pokročilých řešení, poskytuje technologii OFDMA, která podporuje simultánní zpracování 37 uživatelů současně, což je také špičková úroveň v oboru. Čím vyšší je výkon OFDMA, tím více požadavků na souběžné malé údaje lze splnit současně. To je velmi důležitý ukazatel. Máme nejen schopnost OFDMA, ale také schopnost zpracovávat 37 koncových zařízení současně. Kromě toho, stejně jako MU-MIMO, může také podporovat technologie uplink a downlink OFDMA, takže uplink a downlink může zlepšit výkon OFDMA na stejném základě. Kromě toho je datový tok 8 × 8 také nejvyšším standardem v oboru.

TWT výrazně snižuje spotřebu energie

Wi-Fi vždy přijala mechanismus CSMA / CA, to znamená, že pokaždé před přenosem dat bude sledovat, zda i ostatní AP na bezdrátovém kanálu přenášejí data. Pokud ano, nejprve se tomu vyhněte a před přenosem vyčkejte na další časové období. To znamená, že když na stejném kanálu pracuje více přístupových bodů, bude síťová kapacita značně snížena díky samostatné komunikační metodě. Kanály musí být sdíleny.

BSS Coloring "color" každého AP, tj. Přidání 6 bitů BSS Color do záhlaví dat pro specifikaci různých AP. Tímto způsobem, když router nebo zařízení zjistí, že kanál je obsazen před odesláním dat, nejprve zkontroluje přístupový bod. „Obsazená“ barva BSS určuje, zda se jedná o síť stejného přístupového bodu. Pokud tomu tak není, není třeba se tomu vyhýbat. To umožňuje spuštění více přístupových bodů na stejném kanálu a inteligentně spravuje více uživatelů pro simultánní paralelní přenos.

BSS Coloring je vhodný pro vytváření hustých scénických sítí, jako jsou stadiony, nákupní centra a parky. Umožňuje hustě nasazeným přístupovým bodům poskytovat více uživatelům větší kapacitu Wi-Fi za předpokladu kontrolovatelné interference.

Podle názoru Hu Penga lze BSS Coloring (technologie barvení BSS) běžně interpretovat jako „Beru na své stránky odpovědnost“. Wi-Fi 6 přidává tuto funkci za účelem síťových zařízení na sousedních kanálech. Šestibitová metoda barvení umožňuje zařízením rozlišovat vzájemné vztahy, čímž se snižuje vzájemné rušení mezi zařízeními a zvyšuje se vlastní síťová komunikace každého zařízení. schopnost.

BSS Coloring umožňuje zdrojům signálů mít vlastní "barvy". Až 63 "barev" poskytuje mobilním telefonům a dalším terminálům efektivní způsob, jak najít směrovače. Stejně jako různé barvy motivů pro různé služby s sebou, mohou směrovače a koncová zařízení najít vzájemně přesnější a efektivnější po barvení, což snižuje komunikační sílu a čas.

TWT (Target Wake Time) umožňuje koncovému zařízení přejít do režimu spánku, když nepřenáší data, což může ušetřit až 7násobek spotřeby energie baterie. Čekající terminál může být prostřednictvím koordinace uveden do klidového stavu, čímž se šetří spotřeba energie mobilního terminálu, což výrazně zlepšuje použitelnou dobu terminálu.

Kromě toho může TWT spolupracovat s technologií OFDMA při současném probuzení více zařízení k realizaci paralelního připojení více zařízení, která přenášejí různé služby, jako je video, hlas a internet věcí, a upravovat poměr a prioritu provozu podle různých služeb, čímž se zlepší zážitek domácího uživatele.

Režim kvadraturní amplitudové modulace 1024 (1024-QAM) zlepšuje propustnost vznikajících aplikací náročných na šířku pásma kódováním více dat ve stejném množství spektra.

Wi-Fi 6 doplňuje 5G

Wi-Fi 6 se zrodil v éře 5G. Jak všichni víme, 5G má tři hlavní scénáře: eMBB, mMTC a URLLC. Tváří v tvář budoucnosti vysokorychlostních video služeb, jako jsou 4K / 8K, VR / AR, a propojení všeho. Směr Wi-Fi 6 je v souladu s 5G.

Podle zasvěcených odborníků jsou 5G a Wi-Fi6 synergické a komplementární vztahy, nikoli náhrady.

Hu Peng věří, že z pohledu aplikačních scénářů a trhů mají 5G a Wi-Fi na jedné straně různá zaměření v různých příležitostech. V externím scénáři pro mobilní zařízení je nepochybně vhodnější 5G a jeho mobilní dosah je větší; Scénáře Wi-Fi aplikací jsou spíše na letištích, hotelech, zejména doma. Podle současných údajů průzkumu je používání Wi-Fi uživatelů po návratu domů velmi vysoké. A nyní stále více zařízení potřebuje přístup k Wi-Fi, lidé mají čisticí roboty, televizory, projektory, zásobníky vody atd., Všechny druhy zařízení IoT musí být připojeny k Wi-Fi, takže Wi-Fi je stále více a více zařízení, takže na trhu stále existuje poptávka po Wi-Fi.

Hu Peng řekl, že poté, co se počet zařízení zvýší, je třeba specifikace Wi-Fi 5 a Wi-Fi 6 zdokonalit, aby se vyřešily problémy se zkušenostmi uživatelů.

„Společnost Qualcomm je potěšena, že obě technologie přinášejí zlepšení uživatelské zkušenosti. Pokud jde o to, která z nich se používá více a která z nich je méně, záleží zcela na poptávce na trhu a využití uživatelů. 5G a Wi-Fi Qualcomm (včetně Wi-Fi Fi 6) Tyto dvě oblasti mají hlubokou technologickou akumulaci a tyto dvě oblasti se vyvíjejí synergicky. Z technického hlediska, pokud existuje poptávka na trhu a uživatelé mají vyšší potřeby, budeme v této oblasti nadále investovat. Wi-Fi má velmi silnou poptávku v domácím prostředí a v prostředí LAN a bude zde stále více zařízení, takže Qualcomm bude pokračovat v 5G i Wi-Fi. “řekl Hu Peng.

Ye Sikun rovněž uvedl, že v oblasti 5G a Wi-Fi 6 ve skutečnosti neexistuje žádný zjevný konflikt mezi 5G a Wi-Fi 6, naopak se jedná o doplňkový a koordinovaný vývoj. Pokud jde o to, zda uživatelé zvolí 5G nebo Wi-Fi 6 pro dosažení vysoce kvalitního připojení, záleží hlavně na výběru uživatele.

Plná podpora Wi-Fi 6 vyžaduje čas

S oficiálním vydáním Wi-Fi6 loni v září se na trhu objevily podporované směrovače a mobilní telefony. Standardem je Snapdragon 855 od Qualcomm a platformy Snapdragon 730 a Snapdragon 765 také podporují Wi-Fi6. Podporuje Wi-Fi6 na vlajkových platformách.

Lze tedy stávající Wi-Fi6 připravit na upgrade?

V reakci na to Hu Peng řekl, že je obtížné upgradovat podporu Wi-Fi 6 Ready na Wi-Fi 6 pomocí jednoduché aktualizace softwaru. Protože technicky řečeno, technologie Wi-Fi 6 je sama o sobě velkou změnou ve vývoji celého odvětví Wi-Fi. Obsahuje mnoho důležitých funkcí, které je třeba implementovat pomocí hardwarových upgradů, jako je uplink a downlink OFDMA, uplink a downlink MU-MIMO pro downlink. Plná funkčnost Wi-Fi 6 navíc vyžaduje podporu pro hardwarové zpracování.

Pokud jde o původní záměr předchozí verze Wi-Fi 6 Ready, Hu Peng řekl, že Qualcomm zvažuje, jak umožnit uživatelům používat funkce Wi-Fi 6 v rané fázi, tj. Do září loňského roku. Není mnoho rizik kompatibility, které nemají za následek významné zvýšení nákladů. Proto jsme standardně na modelech Snapdragon 855 a Snapdragon 730, Snapdragon 765 jsou vybaveny funkcemi Wi-Fi 6 Ready. Funkce Wi-Fi 6 Ready zahrnují tři důležité aspekty: Za prvé, podporuje MU-MIMO pro detekci datového toku 8 × 8, což může zlepšit propustnost více uživatelů; Za druhé, můžeme podpořit cílovou dobu probuzení. Za daných okolností může snížit spotřebu energie mobilního telefonu a zlepšit výkon konkrétních aplikací. Například, když uživatel telefonuje přes Wi-Fi, lze optimalizovat výkon a spotřebu energie. Třetí je podpora pro WPA3, nejnovější vyšší úroveň šifrování zabezpečení. Vybrali jsme tedy tyto tři funkce z dimenze výkonu, výkonu, spotřeby energie a bezpečnosti.

Druhým je kompatibilita. U chytrých telefonů je aktualizace základních vlastností bezdrátové technologie velmi důležitá, ale také velmi opatrná. Qualcomm doufá, že umožní zákazníkům využívat funkce Wi-Fi 6 co nejdříve, a proto představil Wi-Fi 6-Ready. Na mobilní platformě Snapdragon 865 Qualcomm poprvé spustil Wi-Fi 6 a mobilní platformy Snapdragon 7 a 6 series mohou podporovat Wi-Fi 6-Ready. Proto na různých úrovních mobilních platforem Snapdragon může Qualcomm podporovat všechny funkce Wi-Fi 6 a klíčové funkce Wi-Fi 6-Ready. Díky podpoře Wi-Fi 6 v odvětví a snižování nákladů bude k dispozici stále více produktů podporujících Wi-Fi 6, což bude nějakou dobu trvat.

„Wi-Fi Alliance oficiálně zahájila svůj certifikační program loni v září, což znamená, že Wi-Fi 6 dosáhla úrovně interoperability a kompatibility mezi výrobci. Pod vedením Wi-Fi Alliance jsme v Před certifikací Byla vydána aliance Wi-Fi, mezi různými výrobci byly provedeny intenzivní testy kompatibility a test byl dokončen v září loňského roku. Od té doby se tato síť Wi-Fi 6 začala propagovat. Každý také viděl mnoho Wi-Fi Na trh přichází 6 směrovačů. “Řekl Hu Peng.

Hu Peng řekl, že v současné době bylo uvolněno několik mobilních telefonů vybavených technologií Snapdragon 865, a mnoho z nich podporuje funkci Wi-Fi 6, a těšíme se na vydání dalších mobilních telefonů Snapdragon 865, které podporují Wi- Fi 6. Ve srovnání s loňským rokem je velmi významným zlepšením, že mobilní telefony podporují Wi-Fi 6 a současně mobilní telefony podporující Wi-Fi 6-Ready mohou podporovat také cenově citlivé mobilní telefony. V tomto procesu společnost Qualcomm vždy spolupracovala s partnery v ekosystému na propagaci celého odvětví, aby přijala Wi-Fi 6.

Aktualizace Wi-Fi 6E vyžaduje hardwarovou podporu

Wi-Fi 6E je v poslední době dalším aktuálním tématem. Jedná se o rozšíření protokolu Wi-Fi 6 ze současného duálního pásma 2,4 GHz a 5 GHz na pásmo 6 GHz. E znamená Extended. Ve srovnání s Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E hlavně přidává nové frekvenční pásmo 6GHz (5925-7125 MHz, celková šířka pásma 1,2 GHz) do původního frekvenčního pásma pro obsazení většího počtu kanálů.

Například, stejně jako šířka pásma 160 MHz, kterou jsme zmínili dříve, může v pásmu 6 GHz pojmout až 7 kanálů 160 MHz. V tuto chvíli má větší smysl rozšířit šířku pásma kanálu. V únoru letošního roku Qualcomm vytvořil kompletní OTA demo založené na architektuře technologie Wi-Fi 6E. Pokud jde o technologii Wi-Fi, musí být produkty nejprve ověřeny pomocí kabelů a schopnost překonávat demonstrace OTA naznačuje, že technologie je vyspělejší.

V budoucnu, když je Wi-Fi 6E komerčně dostupná, lze ji upgradovat prostřednictvím stávajících terminálů Wi-Fi 6?

Hu Peng řekl, že v současné době jsou na straně mobilních telefonů zapotřebí nové aktualizace hardwaru. Zaprvé, Wi-Fi 6E přidává podporu pro frekvenční pásmo 6GHz. Frekvenční pásmo 6 GHz má zcela odlišné požadavky na vysokofrekvenční a další aspekty, bez ohledu na konstrukci hardwaru nebo jiné periferní provedení. Kromě toho vzhledem k národním podmínkám Čína ještě neohlásila politiku otevření pásma 6GHz. Před oznámením této politiky byl design RF front-end mobilního telefonu odlišný. Pokud je v tuto chvíli spuštěno Wi-Fi 6E, je možné zapnout nebo vypnout frekvenční pásmo 6GHz. Po otevření kmitočtového pásma lze toto otevřít pomocí funkcí aktualizace softwaru. V současné době je Wi-Fi 6E stále v demonstrační fázi a komercializace bude realizována až později. Stávající produkty proto nemohou být jednoduše podporovány upgradem softwaru.

Ye Sikun také řekl, že ve skutečnosti, ať už je to na straně routeru, na straně sítě nebo na mobilním telefonu, dojde k podstatným rozdílům v designu kvůli různým rádiovým frekvencím, včetně filtrů, FEM (modul pro vysokofrekvenční rozhraní) a tak na. Není určeno pouze hlavním čipem, takže Wi-Fi 6E je kompletní řešení. Proto Wi-Fi 6E přidává podporu pro nová kmitočtová pásma a na straně routeru jsou také nutné aktualizace hardwaru.

V pásmu 5GHz jsou navíc 4 pásma. V současné době lze v Číně používat pouze pásma 1, 2 a 4 a na základě těchto zásad a specifikací budou vytvořeny některé speciální návrhy. Podobně, když je otevřeno pásmo Wi-Fi 6E (pásmo 6GHz), je také nutné sledovat nejnovější technické specifikace Číny a výrobci routerů podle toho také provedou určité úpravy hardwaru.

Dvojfrekvenční souběžnost účinně řeší problém se spínáním

V dnešní době se duální pásmo stalo standardní konfigurací routerů, efekt penetrace na zeď 2,4 GHz je dobrý, rychlost 5GHz je vysoká. Častým problémem je však to, že více než 90% uživatelů nepoužívá pásmo 5GHz, když se ve výchozím nastavení připojí k 2,4 GHz Wi-Fi.

Pracovní situace tradičního dvojpásmového Wi-Fi je, že mobilní telefon je připojen k pásmu 2,4 GHz routeru, jako je kanál 1, pak je vždy připojen k pásmu 2,4 GHz a kanál 1 funguje. Pokud je mobilní telefon připojen k pásmu 5 GHz, bude připojen k určitému kanálu 5 GHz a nebude připojen současně k frekvenčním pásmům 2,4 GHz a 5 GHz, v určitém okamžiku lze připojit pouze určitý kanál čas.

Proto problém, kterému čelí tradiční dvoupásmové Wi-Fi, je, jak určit, kdy se připojit k frekvenčnímu pásmu 2,4 GHz a kdy se připojit k frekvenčnímu pásmu 5GHz v rámci složitých scénářů použití. Protože směrovač nezná stav terminálu, je obtížné posoudit. Podobně je obtížné posoudit terminál kvůli komplikovaným scénářům použití. Například v některých scénářích by měl být terminál připojen k frekvenčnímu pásmu 2,4 GHz, ale v jiných scénářích, i když terminál může být také připojen k frekvenčnímu pásmu 2,4 GHz, setká se s relativně velkým rušením. Je lepší se připojit k frekvenčnímu pásmu 5 GHz a frekvenční pásmo je čistší. Tyto scénáře je obtížné rozlišit a není vždy možné rychle a často přepínat mezi kmitočtovými pásmy.

Proto průmysl zvažuje, jak realizovat koordinované využití těchto dvou frekvenčních pásem, tj. Dvojfrekvenční souběžnosti.

A dvojfrekvenční dvojfrekvenční souběžnost může tyto problémy dobře vyřešit. Podle Hu Peng, pokud jde o hardware, investice do této technologie je velmi velká, což odpovídá integraci dvou Wi-Fi (čipy). Je to podobné frekvenčním pásmům 2,4 GHz a 5 GHz routeru. Lze to také chápat jako integraci dvou směrovačů, ale rádiová frekvence pracuje nezávisle a současně. Kromě toho je MAC (kontrola přístupu na střední úroveň) také nezávisle řízena.

„U mobilních telefonů má tradiční dvoupásmové Wi-Fi pouze jednu sadu základního pásma a jednu sadu MAC. Řídí rádiové frekvence dvou frekvenčních pásem a nemůže pracovat současně. K dispozici je sada nezávislých základních pásem a vysokofrekvenční frekvence, aby dva Wi-Fi mohly fungovat současně, a pracuje v režimu 2x2. Proto je velmi důležité říci, že pokud terminál podporuje dvoupásmovou souběžnost, je současně připojen k 2,4 GHz a 5 GHz. Frekvenční pásmo není třeba brát v úvahu problém přepínání. “Řekl Hu Peng.

Každý výrobce mobilních telefonů samozřejmě inteligentně provádí určitou softwarovou kontrolu na základě spotřeby energie, scénářů aplikací a různých hledisek a nemusí umožnit zapnutí a zapnutí dvouproudového souběžného Wi-Fi kdykoli a kdekoli. Pokud je však zapnut souběžný režim dvou pásem, jsou připojena pásma 2,4 GHz i 5 GHz. Software se dynamicky rozhodne sloučit dva datové toky nebo jeden datový tok, ale z hardwaru máme dvojfrekvenční souběžnou technickou podporu, abychom zajistili dosažení obou možností.

Ye Sikun také řekl, že dvojfrekvenční souběžnost je jedním z řešení pro další zdokonalení dvojfrekvenčního přepínání.

„Dvojpásmové předání je něco jako roaming nebo přímé předávání v síti, což se často říká v naší celulární síti. Je to těžké předání. Z technické strany routeru použijeme k vytvoření celku 802.11k a 802.11v předání ještě více Bezproblémové Samoorganizující se síťová technologie, kterou vlastní Qualcomm, je nyní čím dál vyspělejší. Když přepnete, nejde jen o zvážení dobrého nebo špatného signálu, ale také o zvážení kanálu 5GHz a 2,4GHz. Ve všech aspektech provozu. Pokud jde o software, routerová stránka bude vytvářet podrobnější doplňky a v kombinaci s duální pásmovou souběžnou technologií je naší vizí poskytovat koncovým uživatelům kvalitnější, bezproblémový roaming a připojení, toto připojení není pouze mezi 2,4 "mezi GHz a 5GHz, zahrnuje také přepínání mezi směrovači ve všech scénářích," řekl Ye Sikun.

Hu Peng uvedl, že od hardwaru Snapdragon 855 a Snapdragon 730 je na hardwarovém dně podporována dvojpásmová souběžná funkce Qualcomm. Tato funkce samozřejmě také vyžaduje spolupráci výrobců mobilních telefonů a je třeba provést optimalizaci algoritmů z rámcové vrstvy. a aplikační vrstva. Qualcomm nyní spolupracuje s hlavními výrobci. Nové telefony řady Snapdragon 865 uvedené na trh společností OPPO, vivo a Xiaomi podporují souběh dvou pásem a předchozí Snapdragon 855, Snapdragon 730 a Snapdragon 765 FastConnect 6200 také podporují dual Frequency Wi-Fi, což vyžaduje podporu od hardwarového dna vrstva, vrstva ovladače a další aspekty, jakož i výrobci z rámcové vrstvy, aby provedli některé práce na optimalizaci algoritmů. Proto většina dvoupásmových mobilních telefonů před Wi-Fi nepodporovala funkci duálního Wi-Fi založenou na souběžné dvojpásmové souběhu v reálném čase (1x1 + 1x1). Až do srpna a září loňského roku začaly některé mobilní telefony podporovat duální pásmo Wi-Fi v reálném čase. Fi (1x1 + 1x1) jako pokročilejší funkce, včetně řady novějších modelů, jako jsou vivo, OPPO, realme a Xiaomi.

„Z funkčního hlediska předchozí FastConnect 6200 již podporuje duální pásmové Wi-Fi v reálném čase a FastConnect 6800 dále podporuje dvojnásobnou souběžnou technologii 2x2 + 2x2 v reálném čase na základě předchozí generace, což je , oba Wi-Fi jsou 2 × 2 režim MIMO, což je složitější a výkonnější, implementovali jsme tuto technologii na FastConnect 6800. V první šarži uvedených modelů Snapdragon 865 s námi někteří výrobci hlav spolupracovali na softwaru, mobilních telefonech. úroveň zaručuje realizaci této technologie. Někteří výrobci mohou tuto funkci přidat na následující úrovni OTA. “řekl Hu Peng.

Dvojpásmová souběžnost je v této fázi praktičtější než 160 MHz

Wi-Fi 6 podporuje maximální šířku pásma 160MHz, ale v současné době je maximální podpora pro šířku pásma pro 5G smartphony na trhu 80MHz, včetně nejnovějšího vlajkového čipu Qualcomm Snapdragon 865. Pásmo 5GHz podporuje pouze šířku pásma 80MHz.

V tomto ohledu Hu Peng řekl, že pro 160 MHz není technicky obtížné a současná nedostatečná podpora je způsobena zejména následujícími úvahami:

Za prvé, v pásmu 5GHz je jen velmi málo 160MHz kanálů. V Číně je pouze jeden a dva v Evropě a ve Spojených státech. Pro Čínu může existovat část tohoto 1 kanálu zahrnující dynamický výběr frekvence (DFS). DFS znamená, že ve městech je mnoho meteorologických radarů a kmitočtové pásmo těchto radarů je také 5GHz. Proto při použití kanálu DFS, pokud je detekován radar, je třeba se mu vyhnout a kanál nelze použít po určitou dobu. Na kanálu je rozpětí příliš široké, což způsobí velké rušení oběma stranám. V této fázi tedy dostupnost 160 MHz není tak naléhavá.

Za druhé, na trhu existuje relativně málo směrovačů podporujících 160 MHz. Qualcomm věnuje větší pozornost zlepšování uživatelského prostředí.

„Zamysleme se nad tím společně. Je současný problém Wi-Fi způsoben nedostatečnou šířkou pásma nebo je způsoben interaktivními problémy, jako je vysoká interference nebo špatné pokrytí? To je v podstatě druhý důvod.“

Hu Peng dále vysvětlil. Některá velká data ukazují, že drtivá většina uživatelů v současné době používá 2,4 GHz Wi-Fi. Ve skutečnosti, v pásmu 5 GHz, v rámci 2x2 MIMO 802.11ac (tj. Wi-Fi 5) může propustnost 80MHz dosáhnout 867M a skutečná efektivní propustnost může dosáhnout téměř 700M. Pro většinu uživatelů problém, s nimiž se setkávají, není, že Wi-Fi s šířkou pásma několika stovek megabajtů nestačí, ale že Wi-Fi je často odpojeno.

Vzhledem k tomu, že pásmo 5GHz není dobře aplikováno, může tento problém dobře vyřešit duální pásmo Wi-Fi. Zejména FastConnect 6800 zařízení Snapdragon 865 může podporovat režim 2x2 s 2,4 GHz a 5 GHz současně. V současné době jsou dvojfrekvenční směrovače relativně populární, ale nejsou dobře využívány. Můžeme současně používat frekvenční pásma 2,4 GHz a 5 GHz. Jeho předností je, že může zohlednit jak dobrý penetrační efekt 2,4 GHz, tak čisté bezdrátové prostředí 5 GHz s menším rušením. Z pohledu základní technologie můžeme využít těchto dvou způsobů, jak využít těchto dvou aspektů. V současné době je praktičtější než 160 MHz.

Hu Peng řekl, že 160MHz sám o sobě je velmi dobrá technologie, rozšířil kanál a zlepšil propustnost. Wi-Fi 6E je fáze, ve které využívá 160MHz. Kvůli větší šířce pásma podpory 6GHz pásma, 160MHz šířka pásma může hrát lepší roli.

„Věříme proto, že dvoupásmové Wi-Fi v reálném čase podporované současnými vlajkovými telefony může lépe zlepšit uživatelský zážitek. S vyšším frekvenčním pásmem, které přináší frekvenční pásmo 6GHz, bude 160MHz moci lépe využít svých výhod. Jak jsem již řekl dříve, uvedl, že standard Wi-Fi 6 má mnoho možností a šířka pásma 160 MHz je jednou z nich. Společnost Qualcomm vybere možnosti, které jsou pro uživatele důležitější z hlediska praktičnosti, jako je například 2x2 + 2x2 dual- pásmová souběžná technologie Wi-Fi Jedná se o velmi důležitou funkci, která je rovnocenná integraci dvou Wi-Fi 2x2 dohromady. Přestože bude cena hardwaru určitá, je to velmi praktické. Protože na trhu existuje mnoho směrovačů, které podporují duální -pásmové Wi-Fi I když to není router Wi-Fi 6, uživatelé mohou stále používat funkci duálního pásma Wi-Fi. Podpora pro šířku pásma 160 MHz také zvyšuje náklady, ale je z praktického hlediska relativně omezená "Hu Peng řekl."

Qualcomm poskytuje komplexní řešení Wi-Fi6

Na základě výše uvedených charakteristik pro technologie související s Wi-Fi6. Společnost Qualcomm a loni v srpnu uvedly síťové řešení druhé generace Wi-Fi 6 - platformu Qualcomm® Networking Pro a nejnovější subsystém FastConnect 6800. Nabízí široké portfolio produktů „end-to-end“, které přináší celou řadu upgradu zážitků.

Na platformě Networking Pro. Kompletní portfolio produktů pro síťovou infrastrukturu Wi-Fi 6 je rozděleno do čtyř produktových řad: Qualcomm Networking Pro 400, Pro 600, Pro 800 a nejmodernější Pro 1200, které podporují až 4, 6, 8 a 12 mezery. datový tok. Doufáme, že zákazníkům a partnerům pomůžeme uvést na trh produkty s různými specifikacemi prostřednictvím platforem s různými specifikacemi. Na základě jejich pochopení trhu a různých potřeb trhu uvedeme naše výrobky na trh rychleji pomocí našich bohatých řešení.

„Platforma Qualcomm Networking Pro, o které mluvíme, je již naším řešením druhé generace. Ve skutečnosti jsme plně implementovali uplink MU-MIMO, uplink OFDMA, podporu až 37 uživatelů OFDMA a podporuje až 1500 uživatelských připojení a mnoho doufáme, že naši partneři mohou být založeni na Qualcomm. “Ye Sikun řekl.

Pokud jde o subsystém FastConnect, jsou integrovány Wi-Fi a Bluetooth, ale nejedná se pouze o integrované Wi-Fi a Bluetooth, ale také spolupracuje s každou podjednotkou v mobilním platformovém systému Snapdragon, aby poskytla více, lepší technologii víceuživatelského připojení. a dynamičtější úpravy řízení spotřeby k dosažení vyšších poměrů energetické účinnosti. Například prostřednictvím aplikačního subsystému FastConnect lze dosáhnout různých aplikačních scénářů, jako je plynulé přepínání mezi Wi-Fi a celulárními zařízeními a zlepšení uživatelských zkušeností, aby se interně integrovala a poskytla nejlepší řešení. FastConnect je tedy subsystém, nejen Wi-Fi a Bluetooth.

Se spuštěním mobilní platformy Snapdragon 865 představila společnost Qualcomm subsystém FastConnect 6800. Zaprvé, subsystém FastConnect 6800 integruje velmi kompletní sadu funkcí Wi-Fi 6. Včetně MU-MIMO s detekcí datového toku 8 × 8, v případě víceuživatelských sítí, může tato funkce zlepšit propustnost jednoho uživatele a celé sítě. Druhou volitelnou funkcí Wi-Fi 6 je Target Wake Time (TWT), který je také plně podporován Qualcomm. Třetí funkcí je zabezpečení WPA3, které obsahuje velké množství vylepšení bezpečnostního šifrování. Je rozdělena do tří podskupin. Podle standardu Wi-Fi 6 není nutné jej plně podporovat. Qualcomm to dělá na osobních, firemních a veřejných místech. V různých scénářích může podporovat zabezpečení WPA3.

Pokud jde o podporu metody modulace 1024QAM, standard Wi-Fi 6 nevyžaduje simultánní podporu 1024QAM v pásmech 2,4 GHz a 5 GHz. Některá řešení na trhu poskytují podporu pouze v pásmu 5 GHz, zatímco obě pásma Qualcomm mohou podporovat nejvyšší modulaci 1024QAM. Co se týče podpory OFDMA a MU-MIMO, Qualcomm dosáhl plné podpory pro uplink i downlink těchto dvou charakteristik. Kromě toho může FastConnect 6800 podporovat Bluetooth 5.1.

„Je obzvláště pozoruhodné, že se jedná o dvojpásmovou souběžnost 2 × 2 + 2 × 2. Od loňského roku zavedli přední výrobci OEM, jako jsou OPPO, vivo a Xiaomi, postupně duální Wi-Fi na základě Qualcomm FastConnect 6200. Chytrý telefon • Na FastConnect 6800, Qualcomm dále představil 2 × 2 + 2 × 2 dual-band souběžné Wi-Fi, které mohou podporovat jak 2 × 2 MIMO v pásmech 2,4 GHz, tak 5 GHz, a je založen na metodě nejvyšší modulace 1024QAM. Na jedné straně to může přinést obrovské zvýšení propustnosti, maximální fyzická propustnost může dosáhnout 1,8 Gbps, a skutečná propustnost může dosáhnout 1,3 - 1,4 Gbps. Na druhé straně, protože dvě spojení fungují současně, může přinášejí menší efekt časového zpoždění sítě. Kromě toho může pokrýt jak frekvenční pásma 2,4 GHz, tak 5 GHz a má větší oblast pokrytí. Proto je funkce dvojnásobného souběžného pásma 2 × 2 + 2 × 2 velmi důležitá.