Welcome,{$name}!

/ Odhlásit se
Čeština
EnglishDeutschItaliaFrançais한국의русскийSvenskaNederlandespañolPortuguêspolskiSuomiGaeilgeSlovenskáSlovenijaČeštinaMelayuMagyarországHrvatskaDanskromânescIndonesiaΕλλάδαБългарски езикAfrikaansIsiXhosaisiZululietuviųMaoriKongeriketМонголулсO'zbekTiếng ViệtहिंदीاردوKurdîCatalàBosnaEuskera‎العربيةفارسیCorsaChicheŵaעִבְרִיתLatviešuHausaБеларусьአማርኛRepublika e ShqipërisëEesti Vabariikíslenskaမြန်မာМакедонскиLëtzebuergeschსაქართველოCambodiaPilipinoAzərbaycanພາສາລາວবাংলা ভাষারپښتوmalaɡasʲКыргыз тилиAyitiҚазақшаSamoaසිංහලภาษาไทยУкраїнаKiswahiliCрпскиGalegoनेपालीSesothoТоҷикӣTürk diliગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaमराठी
E-mailem:Info@Y-IC.com
domů > Zprávy > TSMC uvažuje o vybudování 2nm čipu v USA se zaměřením na americký trh?

TSMC uvažuje o vybudování 2nm čipu v USA se zaměřením na americký trh?

Spojené státy již nějakou dobu trvale omezují rozvoj čínských podniků pod názvem „bezpečnost“ a typickým příkladem je omezení dodávek Huawei. V tomto křížovém konfliktu mezi Čínou a americkým technologickým průmyslem, TSMC na Tchaj-wanu v Číně, byla také velmi zasažena. Nedávné zprávy však poukázaly na to, že TSMC v reakci na tlak Washingtonu zintenzivňuje hodnocení navrhovaného závodu ve Spojených státech.

Podle zprávy Nikkei Asian Review dodává TSMC čipy pro stíhací letouny F-35 v USA a také dodávky téměř všem výrobcům čipů, jako jsou Apple, Huawei, Qualcomm a NVIDIA. Vláda USA proto dříve navrhovala, aby TSMC vyrábělo čipy ve Spojených státech z bezpečnostních důvodů.

Dva lidé, kteří se s touto problematikou seznámili, nedávno uvedli, že vedoucí slévárny aktivně zvažuje založení továrny ve Spojených státech. Cílem nové továrny je být nejmodernější na světě a vyrábět pokročilejší polovodiče než 5nm čipy, které budou použity v letošním 5G iPhone.

Zpráva poukázala na to, že návrh na zřízení továren ve Spojených státech ukazuje, že TSMC se snaží zmírnit obavy USA ohledně svého dodavatelského řetězce vojenských čipů. V tomto návrhu však stále existuje mnoho nejistot.

Zaprvé, v případě TSMC budou náklady Spojených států mnohem vyšší než Tchaj-wan.

V reakci na to třetí osoba obeznámená s touto věcí uvedla, že by nebylo možné dosáhnout stejných vysokých zisků ve Spojených státech, pokud by jí zákazníci společnosti TSMC v USA a státní vláda nepomohli nést miliardy dolarů potřebných pro závod. Rozumí se však, že nejnovější továrna na čipové čipy TSMC na Tchaj-wanu bude stát více než 24 miliard USD (včetně nákladů na výzkum a vývoj), což lze považovat za mimořádně nákladné.

Za druhé, geopolitika je také faktorem nejistoty.

Americká vláda se po dlouhou dobu obávala rizik zámořské výroby vojenských čipů. Minulý rok americké ministerstvo obrany kontaktovalo několik zákazníků TSMC a varovalo, že společnosti spoléhající se na Tchaj-wan by představovaly bezpečnostní rizika. Nejen to, v blokádě Huawei, Trumpova správa dále omezila podíl dodavatelů včetně TSMC pomocí americké technologie.

V reakci na to Su Ziyun, ředitel Ústavu zdrojů a průmyslu Národního obranného a bezpečnostního výzkumného ústavu na Tchaj-wanu, uvedl v rozhovoru: „TSMC čelí strategické volbě, zda se více zaměřit na americký trh nebo na čínštinu trh." Kromě toho Su Ziyun poukázal na to, že Spojené státy se obávají možnosti, že by některý z jeho vysoce bezpečných návrhů čipů spadl do rukou Číny.

Zdroj, který je obeznámen s plány TSMC, však odhalil, že společnost zvažuje výrobu 2nm čipů ve Spojených státech.

Uvádí se, že TSMC se snaží produkovat 2nm čipy v regionech. Lidé obeznámení s touto záležitostí poznamenali, že nalezení takové tovární polohy na Tchaj-wanu v Číně je obtížné, protože na Tchaj-wanu chybí půda, elektřina a voda a také čelí rostoucím environmentálním problémům. Proto „TSMC musí hledat zámořskou výrobu a také potřebovat dlouhodobé plánování nad rámec geopolitických faktorů.“

Ve stejnou dobu mluvčí TSMC Nina Kao v pondělí uvedl: „TSMC nikdy nevyloučila možnost zřízení nebo získání bájky ve Spojených státech, ale v tuto chvíli neexistují žádné konkrétní plány,“ řekla Nina Kao, že to zcela závisí na poptávka zákazníka.

Je třeba poznamenat, že v roce 2019 tvořily Spojené státy 60% příjmů TSMC ve výši 34,6 miliard USD, zatímco nejrychleji rostoucí trh s pevninskou Čínou přispěl pouze 20%.